Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

Οι τεχνολογικές διατάξεις ασφάλειας του ανανεωμένου Citroen C4 Cactus

Οι τεχνολογικές διατάξεις ασφάλειας του ανανεωμένου Citroen C4 Cactus

To ανανεωμένο Citroen C4 Cactus αναβαθμίζει την άνεση στην οδήγηση, λόγω της νέας ανάρτησης Progressive Hydraulic Cushions (PHC) και των καινούργιων καθισμάτων Advanced Comfort, έχει εξοπλιστεί και με άλλες σύγχρονες διατάξεις που αναβαθμίζουν την ενεργητική και παθητική ασφάλειας.
Ειδικότερα, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού το γαλλικό αυτοκίνητο φέρει τα εξής συστήματα:
Active Safety Brake (Σύστημα Αυτόματης Πέδησης) για τη μείωση του κινδύνου πρόσθιας σύγκρουσης. Η κάμερα πολλαπλών χρήσεων στην κορυφή του παρμπρίζ ανιχνεύει εμπόδια, για παράδειγμα ένα όχημα που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση ή είναι σταματημένο. Το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα όταν ανιχνεύεται κίνδυνος σύγκρουσης με ταχύτητα από 5 χλμ./ώρα έως 85 χλμ./ώρα.
Speed Limit Recognition System and Recommendation (Σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας). Αναγνωρίζει τα σήματα των ορίων ταχύτητας και εμφανίζει τις πληροφορίες στον πίνακα οργάνων. Η ταχύτητα μπορεί να καταχωρηθεί ως εντολή στον περιοριστή ταχύτητας ή στο σύστημα ελέγχου ταχύτητας (cruise control) με μία απλή κίνηση.
Lane Departure Warning System (Σύστημα προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας). Σε ταχύτητες πάνω από 60 χλμ./ώρα, ανιχνεύει οποιοδήποτε τυχαίο πέρασμα του αυτοκινήτου πάνω από συνεχόμενες ή διακεκομμένες λευκές διαγραμμίσεις χωρίς τη χρήση φλας και ειδοποιεί τον οδηγό μέσω ηχητικού σήματος και οπτικής ένδειξης στον πίνακα οργάνων.
Coffee Break Alert (Ειδοποίηση για στάση). Ειδοποιεί τον οδηγό να κάνει στάση για ξεκούραση, μετά από οδήγηση δύο ωρών με ταχύτητα πάνω από 70 χλμ./ώρα.
Driver Attention Alert (Προειδοποίηση προσοχής οδηγού). Ειδοποιεί σε περίπτωση μειωμένης επαγρύπνησης του οδηγού. Το σύστημα, χρησιμοποιώντας την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών στην κορυφή του παρμπρίζ, αξιολογεί την εγρήγορση του οδηγού και αναγνωρίζει τυχόν ασυμβατότητες της πορείας του αυτοκινήτου, σε σχέση με την οδική σήμανση. Το σύστημα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για κίνηση σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητες άνω των 65 χλμ./ώρα.
Blind Spot Monitoring System (Σύστημα επόπτευσης τυφλών σημείων). Μία φωτεινή ένδειξη στους καθρέπτες των θυρών ειδοποιεί τον οδηγό εάν υπάρχει όχημα σε τυφλό σημείο.
Park Assist (Υποβοήθηση παρκαρίσματος). Κάνει τη διαδικασία της στάθμευσης πιο εύκολη και ασφαλέστερη. Το σύστημα αυτό παρέχει ενεργή υποβοήθηση για παράλληλο και κάθετο παρκάρισμα, ανιχνεύοντας αυτόματα το χώρο στάθμευσης.
Reversing Camera (Κάμερα οπισθοπορείας). Κατά την κίνηση με την όπισθεν, η κάμερα εμφανίζει το χώρο πίσω από αυτοκίνητο στην οθόνη αφής 7 ιντσών, με την εικόνα να συμπληρώνεται από έγχρωμα σημεία αναφοράς που υποδεικνύουν την εγγύτητα με τυχόν εμπόδια, διευκολύνοντας τους ελιγμούς.
Hill Start Assist (Υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα). Για ευκολότερες και ασφαλέστερες εκκινήσεις σε ανωφέρειες. Το σύστημα αποτρέπει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κίνηση του οχήματος προς τα πίσω όταν το πεντάλ φρένου ελευθερωθεί. Η λειτουργία ενεργοποιείται σε κλίσεις άνω του 3% συγκρατώντας το αυτοκίνητο για δύο δευτερόλεπτα.
Static Cornering Lights (Στατικά φώτα στροφής): Ανάλογα με τη γωνία στροφής του τιμονιού, ενεργοποιείται ο αριστερός ή ο δεξιός προβολέας ομίχλης, επιπρόσθετα από τους  κύριους προβολείς, για να φωτίσει μέχρι και σε γωνία 75° τη στροφή προς τα δεξιά ή τα αριστερά του οχήματος. Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες άνω των 40 χλμ./ώρα.
Keyless Access and Start (Πρόσβαση και εκκίνηση χωρίς κλειδί): Επιτρέπει στον οδηγό να κλειδώνει, να ξεκλειδώνει και να εκκινεί το αυτοκίνητο χωρίς να χρησιμοποιεί το κλειδί. Το αυτοκίνητο αναγνωρίζει τον οδηγό όταν πλησιάζει τη λαβή της μπροστινής πόρτας και όταν βάζει εμπρός πατώντας το σχετικό μπουτόν.
Grip Control (Έλεγχος πρόσφυσης). Προσαρμόζει την πρόσφυση των εμπρός τροχών  ανάλογα με την επιφάνεια (χιόνι, λάσπη, άμμος).
Το ανανεωμένο C4 Cactus ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού προσφέρει στους επιβάτες συστήματα συνδεσιμότητας που εξασφαλίζουν την επικοινωνία με το διαδίκτυο:
Mirror Screen Function λειτουργία με Android Auto, Apple CarPlay και MirrorLink για τη χρήση εφαρμογών smartphone στην κεντρική 7-ιντσών οθόνη με απόλυτη ασφάλεια.
Citroen Connect Nav: Σύστημα 3D πλοήγησης τελευταίας γενιάς που συνδυάζεται με την 7 ιντσών οθόνη αφής, και διαθέτει φωνητική αναγνώριση για τον έλεγχο της πλοήγησης, του  τηλεφώνου και των πολυμέσων, ώστε να μην χρειάζεται να απομακρύνει ο οδηγός τα μάτια του από το δρόμο. Το σύστημα προσφέρεται με συνδεδεμένες υπηρεσίες, όπως TomTom Traffic, με πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, εντοπισμό πρατηρίων καυσίμων και πάρκινγκ με ενημέρωση για τις τιμές τους, πληροφορίες για τον καιρό και μια λειτουργία αναζήτησης σημείων τοπικού ενδιαφέροντος.