Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Τα προγράμματα V2G της Volvo μπορούν να προσφέρουν χειροπιαστά οφέλη στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων


 

Τα προγράμματα V2G της Volvo μπορούν να προσφέρουν χειροπιαστά οφέλη στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο βιώσιμη κοινωνία. Όμως ορισμένα μπορούν ενώ είναι σταθμευμένα να τροφοδοτήσουν με ενέργεια το σπίτι ή ακόμη και να επιστρέφουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Η Volvo προχώρησε στην ανάπτυξη αυτής της νέας επιχειρηματικής μονάδας που την ονόμασε Volvo Cars Energy Solutions. Η αμφίδρομη φόρτιση είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να επιστρέψει πλεονάζουσα ισχύ από την μπαταρία του σε ένα συμβατό δίκτυο, βοηθώντας στην εξισορρόπηση του δικτύου κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής και μειώνοντας την ανάγκη χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV EX90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο Volvo που θα διαθέτει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και το λογισμικό που καθιστούν δυνατή την αμφίδρομη φόρτιση και την απευθείας αποθήκευση ηλιακής ενέργειας. Από κοινού με την Goteborg Energi Nat AB, μια εταιρεία που διαχειρίζεται και αυτή το ηλεκτρικό δίκτυο στην Σουηδία, παρουσιάστηκε ένα από τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα «από το όχημα στο δίκτυο» (vehicle-to-grid-V2G). Το πιλοτικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί ένα wallbox εναλλασσόμενου ρεύματος με χαμηλό κόστος, διότι αυτό θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η εξάπλωση της τεχνολογίας. Το πιλοτικό project έχει στόχο όχι μόνο να κερδίσει την αποδοχή μίας εταιρείας διαχείρισης δικτύου, αλλά και να δείξει ότι τα προγράμματα V2G μπορούν να προσφέρουν χειροπιαστά οφέλη στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων.