Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Απεργία κήρυξαν τα μέλη του καναδικού συνδικάτου Unifor στα εργοστάσια της Stellantis

 


Απεργία κήρυξαν τα μέλη του καναδικού συνδικάτου Unifor στα εργοστάσια της Stellantis

Το καναδικό συνδικάτο εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, το Unifor, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ τη συμμετοχή των μελών του σε απεργία σε όλα τα εργοστάσια της εταιρείας Stellantis.

Το συνδικάτο εκπροσωπεί περίπου 8.200 εργαζόμενους στα εργοστάσια της Stellantis στο Ουίνδσορ και το Μπάμπτον, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Οντάριο.

Οι απεργοί ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συντάξεων.

«Η απεργία θα ξεκινήσει στις 23:59 (τοπική ώρα, 05:59 σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) σε όλες τις εγκαταστάσεις της Stellantis», επεσήμαναν σε κοινή τους ανακοίνωση υψηλόβαθμα στελέχη του συνδικάτου η οποία εκδόθηκε λίγο πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε δώσει το Unifor.

Από την πλευρά της η Λουάν Γκόσελιν, υπεύθυνη επικοινωνίας της Stellantis στον Καναδά, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC ότι η εταιρεία είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστει μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ελπίζουμε όλος ο κόσμος να επιστρέψει στη δουλειά το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Το Unifor πιέζει τη Stellantis να ακολουθήσει το μοντέλο που υιοθετήθηκε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις του με τη Ford και την General Motors.

Η συμφωνία με τη GM συνήφθη έπειτα από απεργία 14 ωρών. Προβλέπει αύξηση του ωρομισθίου κατά σχεδόν 20% για την παραγωγή και κατά 25% για τους ειδικευμένους εργάτες. Επίσης με βάση τη νέα συμφωνία έγιναν πλήρους απασχόλησης όλοι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

 

Συμφωνία στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέληξε σε επί της αρχής συμφωνία με τη Stellantis, τρεις ημέρες αφού έκανε το ίδιο με τη Ford.

Η συμφωνία αυτή, που συνήφθη έπειτα από 44 ημέρες απεργίας στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ --Ford, Stellantis και General Motors--, προβλέπει αύξηση 25% στους βασικούς μισθούς ως το 2028, επεσήμανε το συνδικάτο.

Εξάλλου περιλαμβάνει πολλές τροποποιήσεις, όπως μία που συνδέει τους μισθούς με το κόστος ζωής και θα επιτρέψει αύξηση κατά 33%.

Όπως έγινε και στη συμφωνία με τη Ford, τη συμφωνία με τη Stellantis πρέπει να επικυρώσουν τα μέλη του UAW με ψηφοφορία, όμως στο μεταξύ θα επιστρέψουν στην εργασία τους.

Έπειτα από μια επί της αρχής συμφωνία, τα συνδικάτα πολλές φορές δεν σταματούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι αυτή να επικυρωθεί από τα μέλη τους. Όμως το UAW ανακοίνωσε στις 25 Οκτωβρίου ότι οι εργαζόμενοι στη Ford θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, ένα μέσο για να ασκήσουν πίεση στην General Motors και τη Stellantis.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη απεργία στις Big Three. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν την προηγούμενη Τρίτη σχεδόν 45.000 εργαζόμενοι από τους 146.000 που είναι εγγεγραμμένοι στο UAW.

Πλέον μόνο η General Motors δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με το συνδικάτο. Το εργοστάσιό της στο Άρλινγκτον του Τέξας είναι το τελευταίο που επηρεάζεται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε τα τριμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία κατέγραψε κέρδη υψηλότερα του αναμενόμενου.