Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4:



Νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4:
Όποιο δρόμο και να επιλέξετε…



Παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ŠKODA Octavia Scout 4x4 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης

Με δυναμική off road εμφάνιση ενσωματώνει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της ŠKODA

Με εξαιρετικές δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου, βελτιωμένες ικανότητες αναρρίχησης και μεγαλύτερη δύναμη έλξης. 

Με εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης που βασίζεται στον τελευταίας γενιάς συνεκτικό συμπλέκτη Haldex .  

Με τρεις κινητήρες που προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ και κατά 20% χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Πρεμιέρα για το 2.0 TDi/184HP με DSG και τετρακίνηση.

Με ακόμα «περισσότερο αυτοκίνητο»: Μεγάλοι χώροι, Simply Clever λύσεις και κορυφαία ασφάλεια.  


Γενεύη, 4 Μαρτίου 2014 – Η νέα ŠKODA Octavia ακολουθεί κι άλλες διαδρομές. Η νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης,  είναι ένα σύγχρονο crossover που προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες στο οδηγό , εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά ακόμη και σε δύσκολους δρόμους, εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης και μια δυναμική off road εμφάνιση. Ταυτόχρονα  διατηρεί όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της Octavia, όπως τους γενναιόδωρους χώρους, την έμφαση στην πρακτικότητα, την κορυφαία ασφάλεια, τα πιο εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας και άνεσης και φυσικά την κορυφαία σχέση αξίας -τιμής. Παράλληλα και σε σχέση με την προηγούμενη γενιά οι τιμές των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης της νέας Octavia Scout έχουν μειωθεί κατά 20%.

“Η νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4 είναι ένα αυτοκίνητο που καλύπτει πολύπλευρες ανάγκες και απαιτήσεις και δείχνει τη δύναμη της ŠKODA, είπε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ŠKODA Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. “Στη ŠKODA ένα μοντέλο πρέπει να κερδίσει το χαρακτηρισμό “Scout. Έτσι η νέα Octavia Scout 4x4 είναι δυναμική, με εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης, με κορυφαίες δυνατότητες έλξης και αναρρίχησης, καθώς και με τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Σε αυτά προστίθενται η δυναμική off road εμφάνιση, οι κορυφαίοι και ιδιαίτερα οικονομικοί κινητήρες, η προηγμένη τεχνολογία ασφάλειας και πολυμέσων, οι πολύ άνετοι χώροι και βέβαια τα εξαιρετικά πρακτικά της χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν η νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4 καλύπτει τις πιο υψηλές απαιτήσεις τόσο σε ότι αφορά την τεχνολογία και την αισθητική όσο και το lifestyle και αποτελεί μια εμφατική απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη επιθυμία των πελατών μας για αυτοκίνητα με ιδιαίτερο χαρακτήρα”, συμπλήρωσε ο Prof. Dr. Vahland.

Η νέα Octavia Scout 4x4 βασίζεται στο αμάξωμα της Octavia Combi και θα είναι διαθέσιμη από το Σεπτέμβριο του 2014. Η Octavia Scout βρίσκεται από το 2007 παρούσα στη γκάμα της ŠKODA, ενώ με τη τρίτη της γενιά αναμένεται να διευρύνει κι άλλο την ήδη επιτυχημένη της παρουσία. Από το 2007 μέχρι τα τέλη του 2013 η ŠKODA έχει παραδώσει παγκοσμίως 53.600 Octavia Scout, τα οποία αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου των παραδόσεων της Octavia Combi.


Με δυναμικό χαρακτήρα

Η ŠKODA Octavia Scout 4x4 κάνει σαφές με την πρώτη ματιά πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο, που διαθέτει χαρακτήρα και δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο αρχισχεδιαστής της ŠKODA Jozef Kabaň “Η Octavia Scout αποκαλύπτει ξεκάθαρα το χαρακτήρα της, καθώς η ξεχωριστή της εμφάνιση και η τεχνολογία τετρακίνησής της συνδυάζονται αρμονικά”.  

Παράλληλα η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Μάρκας υιοθετείται με μεγάλη επιτυχία από την Octavia Scout 4x4. Οι ιδανικές αναλογίες, το ξεχωριστό design και η ακρίβεια συναρμολόγησης ξεπερνούν τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν και την ξεχωριστή εικόνα ενός δυναμικού crossover.

Το μπροστινό μέρος προσδιορίζεται από τον χαρακτηριστικό και αποκλειστικά σχεδιασμένο για την Octavia Scout 4x4 μαύρο προφυλακτήρα, που προσφέρει ακόμη  πιο επιθετική εμφάνιση σε σύγκριση με την “απλή” Octavia. Κάτω από την φαρδιά, κεντρικά τοποθετημένη εισαγωγή αέρα με την κυψελοειδή σχεδίαση βρίσκεται μια ασημένια ποδιά, απαραίτητη για ένα off road αυτοκίνητο, καθώς και ειδικά σχεδιασμένοι για τη έκδοση Scout προβολείς ομίχλης, τοποθετημένοι χαμηλά στον προφυλακτήρα. Στη μάσκα, που ακολουθεί βέβαια τη νέα σχεδίαση της ŠKODA, υπάρχει τοποθετημένο και το λογότυπο Scout.

Οι σχεδιαστές της ŠKODA αναδιαμόρφωσαν και το προφίλ της νέας ŠKODA Octavia Scout 4x4, προκειμένου να είναι σαφώς πιο δυναμικό και στιβαρό. Έτσι τα μαρσπιέ και τα φτερά στις πλευρές του αυτοκινήτου εμφανίζονται οπτικά ενοποιημένα με τη βοήθεια ενιαίων μαύρων πλαστικών, ενώ επιπλέον υπάρχουν και πλευρικά προστατευτικά επίσης μαύρου χρώματος. Οι εξωτερικοί καθρέφτες είναι βαμμένοι στο χρώμα του αλουμινίου, ενώ στην ίδια απόχρωση, για όποιον το θελήσει, μπορούν να είναι και οι ράγες οροφής.  

Η απόσταση από το έδαφος των 171 χιλιοστών της νέας ŠKODA Octavia Scout 4x4 είναι αυξημένη κατά 33 χιλιοστά σε σχέση με την Octavia. Το πακέτο off road που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό αποτρέπει στην πιο σκληρή χρήση τις φθορές και τις ζημιές στο κάτω μέρος του πλαισίου, ενώ προστατεύει και το χώρο του κινητήρα από λάσπες κ.λπ. Η προστασία εξασφαλίζεται μέσω επιπλέον πλαστικών προστατευτικών, τόσο για τμήματα του δαπέδου όσο και για τις σωληνώσεις των φρένων και της τροφοδοσίας καυσίμου.   


Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται αποκλειστικά ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, ενώ τα ελαστικά είναι διαστάσεων 225/50 R17.

Το πίσω μέρος της ŠKODA Octavia Scout 4x4 διαθέτειόπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της ŠKODA– καθαρές και λιτές γραμμές, καινούργια τριγωνικά στοιχεία, καθώς και τα χαρακτηριστικού σχεδιασμού “C” φωτιστικά σώματα. Όπως και στο μπροστινό τμήμα, έτσι κι εδώ ο ειδικά σχεδιασμένος προφυλακτήρας εξασφαλίζει στην Octavia Scout 4x4 δυναμική εμφάνιση. Δύο ανακλαστήρες βρίσκονται ενσωματωμένοι στο δεξί και αριστερό μέρος του προφυλακτήρα ενώ στο κάτω μέρος δεσπόζει η προστατευτική ποδιά ασημένιου χρώματος.

Δικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα διαθέτει και το εσωτερικό της νέας ŠKODA Octavia Scout 4x4, με ειδικά διακοσμητικά που φέρουν το λογότυπο Scout στα εμπρός μαρσπιέ και στις πόρτες. Το ταμπλό είναι διαθέσιμο είτε σε κλασικό μαύρο είτε με το συνδυασμό μαύρου/ μπεζ.   

Η Octavia Scout διατίθεται με τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με το λογότυπο Scout, το οποίο εντοπίζεται και στον επιλογέα ταχυτήτων. Για τα καθίσματα διαθέσιμα είναι δύο είδη επενδύσεων: η μία σε ύφασμα και η άλλη σε συνδυασμό δέρματος και αλκαντάρα.

Η Octavia Scout διαθέτει τους ίδιους εξαιρετικούς χώρους με την Octavia Combi. Ο χώρος για τους επιβάτες είναι από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας με κορυφαίες τιμές για το μήκος (1.782 χιλιοστά), το χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών (73 χιλιοστών) και το εσωτερικό ύψος τόσο μπροστά όσο και πίσω (983 και 995 χιλιοστά αντίστοιχα). Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών είναι 610 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων εκτοξεύεται τα 1.740 λίτρα. Με διπλωμένη και την πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού μπορούν να μεταφερθούν αντικείμενα μήκους μέχρι και 2,92 μέτρων. 

Στα παραπάνω προστίθενται και μία σειρά “Simply Clever στοιχείων όπως η μοκέτα διπλής όψης για το χώρο αποσκευών, η ξύστρα πάγου στο κάλυμμα της τάπας του ρεζερβουάρ, η θήκη για το ανακλαστικό γιλέκο ασφαλείας κάτω από το κάθισμα του οδηγού, το δοχείο απορριμμάτων, καθώς και πολλές θέσης απόθεσης μικροαντικειμένων.  

H ŠKODA Octavia Scout 4x4 είναι διαθέσιμη με όλη την παλέτα εξωτερικών χρωμάτων της Octavia, η οποία περιλαμβάνει 4 μη μεταλλικά και 9 μεταλλικά χρώματα, στα οποία πλέον περιλαμβάνεται και το καινούργιο λευκό Laser.  






Εξαιρετικά οδικά χαρακτηριστικά χάρη στην πλέον σύγχρονη τεχνολογία τετρακίνησης με συνεκτικό συμπλέκτη Haldex 5ης γενιάς

H Octavia Scout 4x4 είναι αποκλειστικά τετρακίνητη. Χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία τετρακίνησης, η οποία βασίζεται στη χρήση συνεκτικού συμπλέκτη Haldex 5ης γενιάς και εγγυάται τόσο οδηγική ευχαρίστηση όσο και κορυφαία πρόσφυση στην άσφαλτο αλλά και πέρα από αυτή. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι: κορυφαία δυναμική συμπεριφορά, υψηλότατο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας και ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση.

Το σύστημα τετρακίνησης λειτουργεί έξυπνα και γρήγορα. Η μονάδα ελέγχου υπολογίζει συνεχώς την ιδανική κατανομή ροπής στον πίσω άξονα, ενώ η απώλεια πρόσφυσης ουσιαστικά αποκλείεται λόγω της προφόρτισης, η οποία εξαρτάται από την δυναμική κατάσταση. Στο ρολάρισμα ή με περιορισμένο φορτίο κινητήρα η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους εμπρός τροχούς, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου.

Η ŠKODA Octavia Scout 4x4 είναι ένα πραγματικό εργαλείο έλξης, καθώς μπορεί να τραβήξει μέχρι και 2 τόνουςδηλαδή 25% περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Εξαιρετική είναι και η δυνατότητα αναρρίχησης, καθώς χάρη στις αυξημένες γωνίες προσέγγισης και διαφυγής των 16,7 και 13,8 μοιρών αντίστοιχα η Octavia Scout μπορεί να κινηθεί απροβλημάτιστα ακόμα και σε πιο απότομα εδάφη.
Την απρόσκοπτη κίνηση στις χαμηλές ταχύτητες εξασφαλίζει και το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό (EDS), που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό της νέας Octavia Scout 4x4. To EDS λειτουργεί τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω άξονα. Ακόμα και εάν ένας τροχός σπινάρει σε σαθρό έδαφος η διαθέσιμή ροπή μεταφέρεται αυτόματα στον απέναντι, ενώ αυτός που σπινάρει φρενάρεται στοχευμένα.


Τρεις κινητήρες, πρεμιέρα για τον 2.0 TDi/184 HP με DSG και τετρακίνηση

Η νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4 είναι διαθέσιμη με τρεις κινητήρες, έναν βενζίνης και δύο πετρελαίου, οι οποίοι προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις με ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση  σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Αυτό εξασφαλίζεται από το χαμηλότερο κατά 29 κιλά βάρος, τις βελτιώσεις στο σύστημα τετρακίνησης και φυσικά από τη χρήση των πιο αποδοτικών κινητήρων τεχνολογίας GreenΤec, που διαθέτουν σύστημα Start-Stop και σύστημα ανάκτησης  ενέργειας. Και οι τρεις κινητήρες ικανοποιούν την προδιαγραφή EU-6 που θα ισχύει από το Σεπτέμβριο του 2014.   

Ο κορυφαίος κινητήρας πετρελαίου της ŠKODA Octavia Scout 4x4 είναι ο 2.0 TDi/184HP, που συνδυάζεται αποκλειστικά  με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG) 6 σχέσεων και με σύστημα τετρακίνησης. Αυτός ο συνδυασμός χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε ένα μοντέλο
της. Η Octavia Scout 4x4 2.0 TDi/ 184HP χρειάζεται μόλις 7,8 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει την επιτάχυνση από τα 0 έως τα 100 χλμ./ ώρα, ενώ η τελική της ταχύτητα φτάνει τα 210 χλμ./ ώρα. Έτσι η Octavia Scout με τον κορυφαίο κινητήρα diesel 2.0 TDi/ 184 HP έχει τις καλύτερες τιμές επιτάχυνσης μεταξύ των πετρελαιοκίνητων ŠKODA, ενώ η μέγιστη ροπή της είναι 380 Nm και αποδίδεται από τις 1.750 έως και τις 3.000 σ.α.λ. Η μέση κατανάλωση είναι μόλις 5,4 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα, στην οποία αντιστοιχούν εκπομπές CO2 143 γραμμαρίων το χιλιόμετρο.

Για κορυφαία οικονομία και μέγιστη απόδοση είναι διαθέσιμοι τόσο ο πιο μικρός κινητήρας πετρελαίου, καθώς και ο κινητήρας βενζίνης.

Ο 2.0 TDi/150 HP συνδυάζεται αποκλειστικά με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, με μέση κατανάλωση 4,9 λίτρων/ 100 χιλιόμετρα και εκπομπές CO2 129 γραμμαρίων το χιλιόμετρο. Οι 150 ίπποι του επιταχύνουν την Octavia Scout σε 9,1 δευτερόλεπτα από τα 0 στα 100 χλμ./ ώρα, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 207 χλμ./ ώρα.

Η νέα Octavia Scout διατίθεται και με τον κινητήρα βενζίνης 1.8 TSi/180 HP και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο τεχνολογίας DSG 6 σχέσεων. Η μέση κατανάλωση είναι 7,1 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα ενώ οι εκπομπές CO2 φτάνουν τα 159 γραμμάρια το χιλιόμετρο. Η μέγιστη ροπή των 280 Nm είναι διαθέσιμη από τις μόλις 1.350 σ.α.λ. , ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα  216 χλμ./ ώρα, και η επιτάχυνση από τα 0 στα 100 χλμ./ ώρα σε μόλις 7,8 δευτερόλεπτα.


Σύγχρονη ανάρτηση με πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων 

Χάρη στη σύγχρονη ανάρτησή της, η νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4 επιδεικνύει εξαιρετική οδική συμπεριφορά κάτω από όλες σχεδόν τις συνθήκες. Στον πίσω άξονα χρησιμοποιείται ένας καινοτόμος άξονας πολλαπλών συνδέσμων, ο οποίος είναι κατά 4 κιλά πιο ελαφρύς από τον προηγούμενο. Η εμπρός ανάρτηση με γόνατα McPherson και χαμηλά τοποθετημένα ψαλίδια έχει χάσει, χάρη στην βελτιστοποίηση των υλικών και τις δομικές βελτιώσεις, 2,8 κιλά σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης γενιάς. 


Κορυφαία ασφάλεια και άνεση

Πέρα από τις off road δυνατότητές της η νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4 διαθέτει όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της ŠKODA Octavia 3ης γενιάς. Η τεχνολογία ασφάλειάς της αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος οι επιβάτες της προστατεύονται από  9 αερόσακους και από σύγχρονες ζώνες ασφαλείας 3 σημείων. Επιπλέον, διαθέσιμα είναι τα συστήματα: Μπροστινό Σύστημα Προειδοποίησης Κινδύνου (Front Assistant) με δυνατότητα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, το Σύστημα Ειδοποίησης Εκτροπής Λωρίδας (Lane Assistant), το Σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων (Multi-Collision Brake) με αυτόματη χρήση του φρένου σε περίπτωση ατυχήματος, το Σύστημα Προστασίας Επιβατών (Crew Protect Assistant) για μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος και το Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Activity Assistant).

Επιπλέον, κατεπιλογήν, είναι διαθέσιμα και πολλά εξελιγμένα συστήματα άνεσης, όπως: Αυτόματος Προσαρμοζόμενος Ρυθμιστής Ταχύτητας (Adaptive Cruise Assistant), Σύστημα Έξυπνης Υποβοήθησης Φώτων (Intelligent Light Assistant), Σύστημα Αυτόματης Στάθμευσης (Automatic Parking Assistant) και Σύστημα Υποβοήθησης Ταξιδιού (Traveller Assistant) με το Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης (Traffic Sign Recognition). Η νέα Octavia Scout μπορεί να εξοπλιστεί και με Αυτόματο Σύστημα Εισόδου, Εξόδου, Εκκίνησης και Εξόδου χωρίς Κλειδί KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System), καθώς και μια Κάμερα Οπισθοπορείας (Optical Parking Assistant), τιμόνι νέου αποκλειστικού σχεδιασμού  Super sport, καθώς και το ηχοσύστημα Swing πλέον διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής 5“.

Ο δρόμος προς το τελικό προορισμό δεν είναι πάντα εύκολος και ασφαλής. Η νέα ŠKODA Octavia Scout 4x4 είναι σχεδιασμένη για να σας οδηγεί σε όποιον δρόμο και αν επιλέξετε και θα σας βοηθάει να ξεπερνάτε όλα τα εμπόδια και τις δύσκολες διαδρομές.


Πλαίσιο κειμένου: ŠKODA AUTO

  Αποτελεί μία από τις παλαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στο κόσμο. Από το 1895 παράγονται αρχικά ποδήλατα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Mladá Boleslav και κατόπιν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα. 
  Σήμερα κατασκευάζει  περισσότερα από 7 μοντέλα αυτοκινήτων  : το Citigo, τη Fabia, το Roomster, το Rapid, την Octavia καθώς και τα Yeti και Superb. 
  Το 2013 παραδόθηκαν 920.800 οχήματα σε πελάτες παγκοσμίως. 
  Από το 1991 η ŠKODA AUTO αποτελεί μέλος του Volkswagen Group ένα από τα πιο πετυχημένα εμπορικά Group  στο χώρο της Αυτοκίνησης. 
  Επιπρόσθετα η ŠKODA σχεδιάζει και παράγει ανταλλακτικά , κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων σε τρία εργοστάσια που βρίσκονται στην Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ διατηρεί  μονάδες παραγωγής  αυτοκίνητων στην Κίνα, την Ρωσία,  την Σλοβακία και την  Ινδία. 
  Τέλος η ŠKODA AUTO απασχολεί 26,400 υπαλλήλους παγκοσμίως και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 αγορές.