Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Δοκιμή Honda HRV 1.6 i-DTEC 120 ίππων 2WD 6MT

Δοκιμή Honda HRV 1.6 i-DTEC 120 ίππων 2WD 6MT


Η Honda έχει μεγάλη εμπειρία στα SUV και στα Crossover. Έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ανάλογων μοντέλων που διακρίθηκαν στη παγκόσμια αγορά. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει στη γκάμα της και το μοντέλο HRV. Πρόκειται για ένα compact crossover της μικρομεσαίας κατηγορίας με μεγάλους χώρους και πολυμορφικές δυνατότητες.
Η δοκιμή έγινε με το Honda HRV 1.6 i-DTEC 2WD 6MT. Ο πετρελαιοκινητήρας έχει χωρητικότητα 1.600 κ. εκ. και αποδίδει 120 ίππους. Πρόκειται για μία μονάδα που διαθέτει καλές προδιαγραφές και χρησιμοποιείται σε αρκετά μοντέλα της ιαπωνικής φίρμας. Όπως συμβαίνει σε όλους τους κινητήρες ντίζελ, η μέγιστη ισχύς καθώς και η μέγιστη ροπή αποδίδονται σε χαμηλές στροφές. Εδώ η ευεργετική επίδραση της ισχύος κορυφώνεται στις 4.000 σ.α.λ. Όσον αφορά την ροπή -καθοριστικός παράγοντας για την κίνηση του αυτοκίνητου- είναι μεγάλη και ανέρχεται στα 30,4 χλγμ. Διαθέσιμη από χαμηλά, στις 2.000 σ.α.λ.
Πράγματι, όπως διαπιστώθηκε στη δοκιμή, ο πετρελαιοκινητήρας της Honda αποδίδει μεγάλη ποσότητα ενέργειας από χαμηλά. Ο οδηγός μόλις πατήσει το γκάζι έχει στη διάθεσή του την ισχύ και την ροπή του τετρακύλινδρου πετρελαιοκινητήρα. Οι καλές ρέπριζ και οι υψηλές ταχύτητες έρχονται γρήγορα χωρίς να πιεστεί το μοτέρ.
Ο κατασκευαστής ανακοίνωσε ότι το τυπικό τεστ 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 10'' και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 192 χλμ./ώρα. Αυτές οι επιδόσεις είναι κοντά στην πραγματικότητα και κατατάσσουν το αυτοκίνητο σε αυτόν τον τομέα στο ανώτερο τμήμα της κατηγορίας του. Θετικά σχόλια και για τη λειτουργία του εξατάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου. Ο λεβιές ταχυτήτων είναι εύχρηστος και οι διαδρομές περιορισμένες. Η κίνηση μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.
Ο θόρυβος από τη λειτουργία του κινητήρα είναι αισθητός κυρίως στο ρελαντί. Μόλις, όμως, το μοτέρ πάρει στροφές μειώνεται ο θόρυβος. Στο ταξίδι είναι μικρή η επιβάρυνση από τον θόρυβο του κινητήρα.
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο για το ιαπωνικό crossover είναι η καλή οδική συμπεριφορά. Οι κατάλληλες ρυθμίσεις του συστήματος διεύθυνσης, οι αναβαθμισμένες διατάξεις των αναρτήσεων και το ενισχυμένο πλαίσιο συμβάλουν στην ασφαλή και προβλέψιμη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Στην πόλη οι επιβάτες δεν καταπονούνται από τα καμαράκια και άλλες κακοτεχνίες. Στον αυτοκινητόδρομο είναι σταθερό και δίνει την αίσθηση της ασφάλειας.
Όπως διαπιστώθηκε στη δοκιμή, οι προσφερόμενοι χώροι είναι ικανοί να φιλοξενήσουν τέσσερις ενήλικες. Για τις αποσκευές προβλέφθηκε χώρος 448 λίτρων.
Το Honda HRV 1.6 i-DTEC 120 ίππων 2WD 6MT κοστίζει 27.750 ευρώ. Οι παρατηρήσεις εστιάζονται στη χρήση σκληρών πλαστικών που αδικούν την προσπάθεια της μάρκας να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο και στην υψηλή τιμή πώλησης.